lauantai 6. lokakuuta 2012

Kirkkovuosi etenee ja ruokaa syntyy... ENKELILAMMAS

Enkelilammasta ja syyskiusausta ja olutta. Äijän henkilökohtaista suunnittelua on enkelilammas ja syyskiusaus. Mikkelinpäivänä - tuona "kuka on meitä ja kuka ei"  päivänä - tai jonkun mielestä "lapsista ja enkeleistä kertovana "söpöilynä". Kirkkovuoden teksteissä nimittäin arkkienkeli Mikael taistelee lohikäärmeen kanssa ja voittaa. Saatana - paha - ja hänen kätyrinsä poistettiin taivaasta (Ilm. 12:7-12). Aika hevyä - metallimessu voisikin olla aika kiva tänä Pyhäkoulun nimikkosunnuntaina. Saattaisivat nuorisojoukot innostua tästä Suomen kirkon toisesta lippulaivasta PYHÄKOULUSTA (I on rippikoulu ;)
...niin siihen ruokaan 29.9., joka on alkuperäinen Mikaelinpäivä, meillä syödään "enkelilammasta ja syyskiusausta". Enkelilammas on savustettua ei palvattua lammasta ja syyskiusaus on syksyn suikaloiduista juureksista ja kermasta tehty kiusaus uunissa.
Tänä vuonna tein lampaanviulun padassa erittäin pehmeäksi hauduttaen mausteena vain yrttejä minttua lähinnä ja nesteeksi n. 1,5 dl vedellä laimennettua punkkua. Kypsänä laitoin sen savustuspussiin saamaan sitä "savua". Aromi jäi vaimeaksi, luulen, että paisti oli pussissa liian vähän aikaa... no toisella kerralla pitempään. Olisiko johtunut siitä, että paisti oli kotimaista luomu karitsanpaistia, että se oli tosi maukasta.
Äijän ideoimassa ja valmistamassa kiusauksessa oli perunaa, sipulia, porkkanaa, juuriselleriä ja palsternakkaa. Juurekset suikaloitiin ranskanperuna leikkurilla, siis hiukan paksummiksi (ja mehevämmäksi) ja mausteeksi mustapippuria ja suolaa ja lopuksi ruokakermaa tarpeeksi. Kiusaukset kannattaa muuten kypsentää matalammassa lämpötilassa 150  ja pitempään n. 2 tuntia. Usein valmiissa pusseissa olevissa ohjeissa on mielestäni liian korkea lämpötila ja liian lyhyt aika. Siis lämpötila alas ja aikaa lisää :)
Meillä oli muuten Äijän kanssa ilo ja kunnia tarjota eka kertaa pienelle kohta vuoden vanhalle Öppiäiselle, lapsenlapsellemme, enkelilammasta ja erittäin hyvin maistui.
Ai niin, jälkiruuaksi oli uuniomenoita ja vaniljasoossia. Uuniomenat ovat aivan must näin syksyllä ja ihanaa, että ystävillä on "ylituontantoa" että tämmöinen omenapuutonkin saa kaikenlaisia kotipuutarhalajikkeita mm. omenariisipuuroon, kiisseliin, piirakoihin, uuniin ja säilöntään.
Ai niin 2, ruokajuomana enkelilampaan kanssa on olutta, erilaisia, Äijä aina valitsee. Niistä hienouksista Ämmi ei paljoa tiedä. Monet maistuu mielestäni kyllä ihan kivalta ja joskus ajattelen, että kauhee miten monenlaista bissee oikein onkaan ja kannattaako peruslageria ottaakaan?
Ai niin 3, "Enkelilampaan" innostamana ja kaikille vahvistukseksi Raamatunsana
 "Herran enkeli on asettunut vartioon.
Hän suojaa niitä, jotka palvelevat Herraa, ja pelastaa heidät." Psalmien kirjasta 34:8

2 kommenttia:

  1. Todella kaunis tuo kuva, jossa ikoni, kynttilät ja nuket.

    VastaaPoista
  2. Tosi upea tuo kivilattia! Puuttuu vielä kuitenkin ainakin lasimaalaukset ;)

    VastaaPoista