Adventtina se alkaa joulupiiri, paastolla ja sitten juhlaa, juhlaa... Patriarkkoja juhlitaan joulun alla. Nyt on Noah'kin saanut nimensä kalenteriin (15.12.) ainakin ruotsinkieliseen. Äijän synttäri on Aabrahamin päivänä ja silloin meillä syödään jouluhauki. Jouluhauki tehdään Äijän omalla ohjeella.
Jouluhaukea juurespedillä. Suolistettu hauki täytetään juureskuutioilla ja haudutetaan uunissa kypsäksi. Kuutioidut porkkanat, sipulit, punaiset lantut, sellerit ja palsternakat tungetaan hauen nieluun ja loput juurekset laitetaan pellille ja hauki päälle. Vähän nestettä ja mausteeksi suolaa, mustapippuria ja yrttejä, salviaa ja rakuunaa. Uuni aika miedolle 150 astetta ja kun juurekset ovat kypsiä, on kalakin. Todellista paastoruokaa, mutta hyvää.
Tuomas tuopi joulupuuron "Tuomaspuuron". Äijä laittaa aina ensin joka lautaselle mantelin ja sitten puuron päälle. Kun sitten syö puuroa ja "löytää" mantelin, pitää sanoa "yllättyneellä" äänellä "Onkohan tässä puurossa mantelia? Jo löytyi manteli puurosta!" Näin kenellekään ei tule paha mieli ja kaikki läytävät mantelin ja ... onnen :)
Jouluaatto on meillä vielä paastopäivä. Tänä vuonna vietimme sitä Äijän kanssa kahdestaan ja niinpä söimme lipeäkalaa. Ei sitten kukaan ilmoittautunut sitä syömään ... miksiköhän ;) Lipeäkalaa, valkokastiketta ja maustepippuria. Olen joskus miettinyt miksi lipeäkalan kanssa on maustepippuria? Ehkä maustepippurissa on jotenkin joulunmausteisempi tuoksu ja maku... Lipeäkala keitetään hiljaisella tulella, hyvin hiljaisella, ettei se hajoa ja ei liian kauan. Kannattaa muuten kysyä paikallisesta kalakaupasta lipeäkalaa, se on paljon parempaa kun markettien pussikalat. Ja valkokastike pitää olla hyvin haudutettua, kiiltävää ja paksua. Teen sen oikein voihin ja punaiseen maitoon. Ensin sipulisilppu kuullotetaan kunnolla, jauhot lisätään ja taas haudutetaan kunnolla ruskistamatta ja sitten lisätään neste pienissä erissä, ettei tule paakkuja. Kastike maustetaan suolalla ja valkopippurilla ja maustepippuria pyöräytetään vasta lautasella kalan päälle. Niin olen oppinut ja hyvältä on maistunut! Ja hyvältä maistui tänäkin vuonna :)
Joulupäivä, Vapahtajamme syntymäpäivä onkin sitten vuoden toinen tärkeä ateria pääsiäisaterian lisäksi. Äijällä on tapana aloittaa jouluateria, joka meillä on pitkänkaavan mukainen olutateria, alkujuomalla jonka syömänä on raamatunteksti. Tänä vuonna lauloimme virttä 16 (Äijän lempijouluvirsi;) ja tekstinä - syömänä oli Johanneksen jouluevankeliumi juomana oli joku olut. Koko menuun käsittelen joskus toiste, mutta laatuja on monta ja kinkku kuuluu ns. kylmiin lihoihin ja lämmin ruoka on erikseen. No yleensä ei jää nälkä ja kalapöytäni on perhepiirissä kuuluisa :)
Uutena vuotena poropaistia ja loppiaisena yksi vuoden "virallisista" lammasaterioista aurajuustoperunoiden kanssa.
Sitten alkavat kalaviikot blineineen ja matikkakeittoineen.
On se hyvä, että minulla on puurokattila hellalla, kun tuli hirvee nälkä tätä lukiessa :) Kuvia tekstiin, kiitos :)
VastaaPoistaTäydellisen inspiroiva tomaattikuva minulle, vegaani kun olen.
VastaaPoista