maanantai 30. toukokuuta 2011
Parsaa ja pääsiäistä!
...niin pääsiäisaikana meillä syödään parsaa. Muutama vuosi sitten Äijä hankki Ämmille oikein parsakattilan ja samalla päätimme (jotta varmasti saisimme joka vuosi ihanaa tuoretta parsaa :)))) , että pääsiäisaikaan kuuluu yhteinen parsa-ateria perheen kanssa. Ämmi kohentelee hollandaise-kastikkeen teko-osaamistaan, pitäähän ensiparsan kanssa tarjota arvoistaan soossia. Hollandaisesoossi ei muuten ole niin vaikeaa kuin voisi luulla ja aivan varmasti tosi hyvää minkä tahansa uuden vihanneksen kanssa. Monessa keittokirjassa on hyvä ohje. Ämmin periaate on sellainen, että jos ohje on kovin monimutkainen, on parasta keittää kuvasta. Tietysti ensin jostain perustekniikat neuvovasta opuksesta yleisohje ja sitten kuva käteen ja menoksi. Munakello on jokaisen ruuanlaittajan perushyödyke kaikkeen keittoaika juttuun. Munakellossa on se hyvä puoli, että voi mennä sohvalle lukemaan jotain ja kuunnella keittiöstä milloin pirahtaa. Totta, on eväitä, joiden valmistelun aikana ei kannata mennä kauas hellan äärestä, niinkuin tuo parsa ja hollandaise, mutta monenlaista potunkeittoo on, jolloin voi. Ai niin, tänä vuonna meillä tarjottiin haukifilettä parsan kanssa. Ämmin äiti - tosi ruuanlaittaja - paistoi aina haukea seuraavasti: ensin haukifilepalat tai useammin poikkileikatut haukipalat pyöriteltiin vehnäjauhoseoksessa, jossa oli suolaa ja valkopippuria. Valurauta - Ämmi käyttää valurautaa ekologisista syistä ;) kestää isoäidiltä tyttärentyttärelle - ei hirmu kuumaksi lämmitetylle pannulle ripsautetaan öljyä ja voita ja kalapalat ruskitetaan kevyesti, sitten loraus tai kaksi kermaa, arkena kahvi- tai ruokakermaa sunnuntaisin tai juhlapäivinä kuohukermaa, kansi päälle ja kalapalat haudutetaan hiljaisella tulella kypsiksi. Ja näin on valmista. Lapset muuten oppii pian poimimaan ruodot kalasta - ne on näet järjestyksessä, riveissä ja silleen. Ja samalla oppivat biologiaa - tältä kala näyttää, jos se olis dinosauruksen luuranko museossa. Äijän ja Ämmin huushollissa ei muuten koskaan käytetä suorakaiteen muotoista silmätöntä kalaa. Kotimainen oikea kala silmillä on BEST ja nopee ja helppo laittaa ;)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti